Ogmina Verta žinoti Namai
Kaip laikyti bulvių atsargas?

Namai

2016-10-25

Kaip laikyti bulvių atsargas?

Ar bulves reikėtų laikyti šaldytuve? Jei taip, į ką reikėtų atkreipti dėmesį? Konsultuojamės su Liebherr šaldytuvų atstovais ir pateikiame visas teisingo bulvių laikymo subtilybes.

 

Bulvė – vienas svarbiausių maisto produktų pasaulyje, Lietuvoje dažniausiai naudojamas ne tik kaip priedas prie patiekalo, bet ir kaip pats pagrindas daugeliui patiekalų ruošti. Bulves mėgstame pagamintas daugeliu būdų: bulvių traškučius, keptas skilteles, virtas bulves, bulvių košes bei daugelį lietuviškų bulvių patiekalų – bulvių plokštainį ar cepelinus. Ar galite įsivaizduoti, kad net 376 milijonai tonų bulvių nukasama kasmet? Neįtikėtina! Vadinasi, tikrai didelis skaičius žmonių turėtų galvoti „Chmmm, ar bulves turėčiau laikyti šaldytuve?“

 

 

 

 

4 patarimai bulves laikantiems namuose:

 

  1. Bulves laikykite sausoje, tamsioje ir vėsioje vietoje (žemiau 15°C).
  2. Uždenkite jas popieriumi arba laikykite popieriniuose maišuose, kad sumažintumėte jų drėgmės netekimą, susiraukšlėjimą, susitraukimą ir džiūvimą. Taip pat tokiu būdu išvengsite bulvių pažaliavimo dėl šviesos.
  3. Bulvių nederėtų laikyti „nekvėpuojančiuose“ maišuose iš plastiko ar folijos. Tokiose talpyklose kaupiasi drėgmė ir pūdo bulves, jos gali supelyti.
  4. Patariama bulves pirkti nedideliais kiekiais, nes daugelis modernių namų neturi rūsių, kuriuose bulves galėtų saugiai ir sveikai sandėliuoti. Jei laikysite jas šaldytuve, temperatūra jame turėtų būtų ne žemesnė, nei 4°C.

 

Ideali temperatūra bulvėms laikyti: nuo 7°C iki 10°C

 

Žemiausia laikymo temperatūra įprastų pasėlių bulvėms, įsigytoms parduotuvėje, yra 4°C. Išimtis – šviežios, ką tik nukastos bulvės, kurias patartina suvartoti per kelias dienas ir visai nesandėliuoti. Bet kodėl bulvių negalime laikyti 3°C ir žemesnėje temperatūroje? Nors bulvių gedimo procesas žemoje temperatūroje ir sulėtėja, esant žemesnei nei 4°C temperatūrai jose pradeda išsiskirti cukrus ir bulvės salsta. Pramonėje įprasta, kad daugelis bulvių rūšių visuomet laikomos nuo 7°C iki 10°C temperatūroje, taip išvengiant gliukozės ir fruktozės padidėjimo jose.

Šie cukrūs bei išsiskiriantis Akrilamidas gali būti pavojingi sveikatai bei turėti įtakos gaminamo maisto skoniui ir spalvai. Jei tiksliai nežinote, kokią bulvių rūšį turite ir kokiomis sąlygomis geriausia jas laikyti, tiesiog laikykitės bendrų gairių ir saugokite bulves nuo 7°C iki 10°C temperatūroje. Kadangi įprastuose šaldytuvuose temperatūra būna žemesnė, patartina bulves laikyti rūsyje ar vėsiame prieangyje. Nebent, žinoma, turite Liebherr šaldytuvą su rūsio funkcijos stalčiumi – tuomet problema išspręsta.

 

Liebherr IKBV 2354 ir Liebherr IKV 3214

 

 

Kadangi daugelyje namų nebėra rūsių ar kitų sandėliavimui patogių patalpų, Liebherr, matydami poreikį sveikai ir saugiai laikyti tam tikrą maistą (bulves, svogūnus, morkas, uogienes) sukūrė šaldytuvus su „rūsio“ stalčiais. Šiuose rūsio temperatūrą turinčiuose stalčiuose galite laikyti tą maistą, kurį paprastai sandėliuotumėte rūsyje.

Ši rūsio stalčiaus funkcija leidžia jame temperatūrą nustatyti nuo 4°C iki 14°C, tad turėsite galimybę bulvių atsargas laikyti idealiomis sąlygomis.

Dėl šių šaldytuvų plačiau pasiteirauti bei juos užsakyti įsigijimui didmeninėmis bei mažmeninėmis kainomis galite atvykę į bet kurią parduotuvę OGMINA bei parašę mums labas@ogmina.lt.

Šioje svetainėje mes naudojame slapukus, nes to reikia sklandžiam aptarnavimo internetu procesui. Daugiau apie slapukus galite sužinoti čia. Naršymą tęskite paspaudę mygtuką „SUTINKU“
SUTINKU